Debata oksfordzka i seminarium w ramach 9. Tygodnia Ekonomii Społecznej

Jak podmioty ekonomii społecznej mogą zmieniać świat na lepsze? Czy aktywizacja zawodowa osób wykluczonych społecznie może być skuteczna przy obecnych świadczeniach społecznych (jak np. 500+)?

Przyjdź na 9. Tydzień Ekonomii Społecznej i odkryj jak wzrasta jakość życia dzięki dzielności organizacji społecznych, a także jak podmioty te walczą z wykluczeniem społecznym.  Zapraszamy do udziału w dwóch ciekawych wydarzeniach na Uniwersytecie Ekonomicznym:

• Debata oksfordzka pn. „Ta izba twierdzi, że 500+ i inne świadczenia społeczne zabije ekonomię społeczną” | 13 listopada 2018 r. (wtorek), godz. 13.15 – 14.45 | Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, ul. Rakowicka 27, Pawilon Sportowy, sala 5 | Prowadzący: dr Marek Benio

W ramach debaty dwie drużyny Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie (m.in. studenci z Koła Naukowego GAP) będą prowadzić dyskusję dot. wpływu świadczeń społecznych, takich jak program 500+, na aktywizację zawodową osób wykluczonych. Formuła debaty oksfordzkiej opiera się na umiejętnym budowaniu argumentacji stanowisk za, bądź przeciwko postawionej tezie, a także spójnej i atrakcyjnej prezentacji argumentów przez dwa zespoły – jeden broniący tezy, drugi kontrargumentujący. Obserwacja walki na argumenty zwolenników i przeciwników tezy uznającej negatywny wpływ świadczeń społecznych na efekty działalności podmiotów ekonomii społecznej, pozwoli Uczestnikom debaty „wyrobić” sobie własne zdanie czy ekonomia społeczna może wygrać z 500+.

• Seminarium pt. „Jak podmioty ekonomii społecznej wpływają na wzrost jakości życia w mieście” | 15 listopada 2018 r. (czwartek) godz. 15.00-16.30 | Miejsce: Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, ul. Rakowicka 27, Pawilon C, sala A | Prowadząca: mgr Agnieszka Pacut

Celem seminarium jest dyskusja o tym, jak organizacje pozarządowe mogą pozytywnie wpłynąć na ich najbliższe otoczenie. W trakcie seminarium zostaną zaprezentowane podmioty ekonomii społecznej, których działalność przyczynia się do wzrostu jakości życia w Krakowie. Wśród zaproszonych gości znajdą się przedstawiciele Stowarzyszenia Dog Rescue, Fundacji Targ Pietruszkowy, organizacji Zupa na plantach oraz Stowarzyszenia Ład.

Pobierz program 9. Tygodnia Ekonomii Społecznej

Wydarzenia 9. Tygodnia Ekonomii Społecznej odbywają się w ramach Światowego Dnia Przedsiębiorczości. Organizatorzy: Wydział GAP przy współpracy z Fundacją Gospodarki i Administracji Publicznej, Koło Naukowe GAP.

Wydarzenie organizowane jest na zlecenie Województwa Małopolskiego – finansowane jest ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego i budżetu Województwa Małopolskiego.