Dialog Obywatelski

Wydarzenia w ramach Dialogu Obywatelskiego to otwarte dla szerokiej publiczności debaty z komisarzami i innymi urzędnikami Unii Europejskiej.

Na wydarzenia z cyklu Dialog Obywatelski zapraszamy osoby zainteresowane Unią Europejską i jej wpływem na codzienne życie oraz regułom i praktykom sprawiedliwego biznesu.

Dialogi Obywatelskie to inicjatywa KE, której celem jest rozbudzenie debaty na tematy europejskie. Spotkania w tej formule odbywają się w krajach UE od 2012 r. Każde ze spotkań ma własny temat. Podczas dialogów komisarze oraz przedstawiciele instytucji UE przestawiają zagadnienia związane z działaniem wspólnoty oraz słuchają głosów, opinii i propozycji obywateli na temat funkcjonowania Unii. Uczestnicy mogą zadawać pytania, zgłaszać swoje uwagi oraz wypowiedzieć się na temat wpływu unijnej polityki na codzienne życie. Jest to doskonała okazja, by wyrazić swoje zdanie!

Projekt, w zależności od lokalizacji, był skierowany do uczniów, studentów, małych i średnich przedsiębiorstw, lokalnych przedsiębiorców i urzędników. W rozmowach wzięli udział m.in:

• Małgorzata Figwer, Policy Officer w Komisji Europejskiej;
  • Margrethe Vestager, komisarz Unii Europejskiej ds. Konkurencji;
  • Marta Pabian, urzędniczka Komisji Europejskiej w Dyrekcji Generalnej DG GROW;
  • dr Filip Skawiński, Analityk z Przedstawicielstwa Komisji Europejskiej w Polsce.

Projekt odbył się w miastach m.in.:

• Tarnów,
  • Nowy Sącz,