Dialog Obywatelski | Dębica

Dialog Obywatelski: Młodzi, piękni, niezdecydowani – co Unia Europejska może zrobić dla nas, a my dla niej?

W poniedziałek 4 lutego w Urzędzie Miejskim w Dębicy odbyło się spotkanie w ramach Dialogu Obywatelskiego – są to otwarte dla szerokiej publiczności debaty z komisarzami i innymi urzędnikami Unii Europejskiej organizowane w krajach UE od 2012 roku Każde ze spotkań dotyczy określonego tematu, a uczestnicy mogą w ich trakcie zadawać pytania, zgłaszać swoje uwagi oraz wypowiadać się na temat wpływu unijnej polityki na codziennie życie.

Spotkanie w Dębicy było skierowane do uczniów liceów z powiatu dębnickiego. W spotkaniu wzięła udział Małgorzata Figwer, Policy Officer w Komisji Europejskiej, która na co dzień pracuje w Dyrekcji Generalnej ds. Mobilności i Transportu (DG MOVE).

Na spotkaniu przybliżyła ona młodzieży możliwości, jakie daje im Unia Europejska poprzez program Erasmus, Discover EU i inne. Opowiedziała jak wygląda ścieżka kariery w instytucjach europejskich oraz w jakim kierunku najlepiej się kształcić, jakie kompetencje i umiejętności są wymagane na stanowiskach urzędniczych w Brukseli. Podczas Dialogu Obywatelskiego nie zabrakło także pytań od licealistów dotyczących możliwości wyjazdów zagranicznych dla uczniów szkół średnich oraz kwestii matury międzynarodowej, podejmowania decyzji przez instytucje europejskie i ich skutków dla obywateli Unii, zwiększającej się ilości eurosceptyków, czy nierozstrzygniętej kwestii Brexitu.

Na następne spotkania w ramach Dialogu Obywatelskiego zapraszamy: