Energia społeczna motywem przewodnim Kongresu Open Eyes Economy Summit 2023
Energia społeczna motywem przewodnim Kongresu Open Eyes Economy Summit 2023
7 marca 2023 roku w Teatrze VARIETE w Krakowie odbyła się konferencja prasowa inaugurująca kolejny rok działalności Fundacji Gospodarki i Administracji Publicznej, w tym ruchu intelektualno-społecznego Open Eyes Economy. Reprezentanci Fundacji: prof. Jerzy Hausner i Kinga Taćkiewicz, przedstawili najważniejsze plany organizacji na ten rok. W briefingu gościnnie wzięli udział także przedstawiciele instytucji aktywnie współpracujących z Fundacją GAP: prof. Piotr Wachowiak – Rektor Szkoły Głównej Handlowej i Michał Siwek z Banku BNP Paribas.
Energia społeczna
Energia społeczna będzie motywem przewodnim tegorocznego Międzynarodowego Kongresu Ekonomii Wartości Open Eyes Economy Summit (OEES) – flagowego projektu Fundacji GAP. Podczas kongresu, 21-22 listopada 2023 r. w Krakowie i online, premierę będzie miał raport o energii społecznej. Dlaczego w Polsce marnotrawimy energię społeczną, a z drugiej strony potrafimy ją w pewnych momentach nadzwyczajnie wyzwalać i co możemy z tym zrobić – to zasadnicza kwestia, której chcą przyjrzeć się autorzy raportu. – Przykład pomocy humanitarnej uchodźcom z Ukrainy jest dobitnym przykładem tego co potrafimy zdziałać nadzwyczajnie, a co jednocześnie potrafimy w dużym stopniu zmarnować – powiedział prof. dr hab. Jerzy Hausner, inicjator ruchu Open Eyes Economy i przewodniczący Rady Programowej OEES.
Wydarzenia i publikacje Open Eyes Economy w 2023 roku
Kongres OEES jest najważniejszym, ale nie jest jedynym wydarzeniem Fundacji GAP. Jest bowiem kulminacją całorocznej pracy intelektualnej i organizacyjnej ruchu Open Eyes Economy, któremu przyświeca założenie, że w życiu gospodarczym wartości ekonomiczne muszą być uzupełniane przez wartości niematerialne. Celem ruchu jest tworzenie podstaw merytorycznych i edukacja w kierunku ekonomii wartości, poprzez: prowadzenie think tanku OEES HUB, działalność wydawniczo-ekspercką i organizowanie wydarzeń o zasięgu międzynarodowym i lokalnym. Obecnie think thank OEES HUB zrzesza aż 250 ekspertów z różnych ośrodków z kraju i zagranicy. Gospodarowanie wodą jako wyzwanie rozwojowe, miasto regeneracyjne, społeczeństwo wysokich kompetencji, solidarni w rozwoju, gospodarka żywnościowa i Zielony Ład, ekonomiczna wiarygodność państwa, gospodarka i zdrowie – to 7 obszarów tematycznych, wokół których w latach 2023-25 koncentrować będzie się działalność Open Eyes Economy.
Sezon działalności ruchu w 2023 roku rozpocznie III Wodny Okrągły Stół, 22 marca we Wrocławiu. Wydarzeniu towarzyszyć będzie premiera filmu dokumentalnego Ewy Ewart „Do ostatniej kropli”, którego Fundacja GAP jest koproducentem. Końcem maja w Łodzi odbędzie się trzecia edycja Kongresu Regeneracja Miast, tym razem w tematyce transformacji energetycznej. Na początku czerwca będzie miał miejsce Kongres Solidarni w Rozwoju, współorganizowany przez Miasto Gdańsk. Tematyka wody powróci w październiku (także we Wrocławiu) na V Międzynarodowym Kongresie Miasto-Woda-Jakość Życia, gdzie przedmiotem dyskusji będą przyczyny i konsekwencje katastrofy ekologicznej na Odrze – nakreśliła kalendarium wydarzeń Kinga Taćkiewicz – Członkini Zarządu Fundacji GAP, Dyrektorka Wykonawcza OEES.
W tym premierę będzie miało ponad 10 publikacji Wydawnictwa Fundacji GAP. Poza główną publikacją – wspomnianym już raporcie o energii społecznej w Polsce, powstaną m.in. kolejne edycje indeksów: Water City Index, Indeks Zdrowych Miast i Indeks wiarygodności ekonomicznej Polski. Prof. Jerzy Hausner w swojej nowej książce przedstawi także nowe trendy w ekonomii wartości.
Bezpieczeństwo zdrowotne i gospodarcze
Tak szeroko zakrojona i wielowektorowa działalność Fundacji GAP nie byłaby możliwa, gdyby nie współpraca z innymi organizacjami, instytucjami i firmami, zarówno w zakresie merytorycznym jak i organizacyjnym. W wyniku współpracy Fundacji GAP ze Szkołą Główną Handlową i Grupą LUX MED pod koniec ubiegłego roku powstała publikacja Indeks Zdrowych Miast. Według tego raportu miastem w którym żyje się najzdrowiej jest Warszawa. W tym roku Fundacja GAP wraz z SGH i Miastem Warszawa właśnie tam organizuje pierwszą edycję Kongresu Gospodarka i Zdrowie, który odbędzie się 18 kwietnia w siedzibie SGH. – Postanowiliśmy zorganizować na naszej uczelni pierwszy Kongres Gospodarka i Zdrowie, bo po covidzie uświadomiliśmy sobie dwie ważne rzeczy – jak ważne jest bezpieczeństwo zdrowotne i jak ważne jest bezpieczeństwo gospodarcze. Istnieje ścisły związek między zdrowiem społeczeństwa, a gospodarką. Możemy zauważyć w zmieniającym się otoczeniu pewne megatrendy takie jak: zmiany klimatyczne, starzenie się społeczeństwa i zdrowie społeczeństwa, które ewidentnie wpływają na wydatki publiczne, a co za tym idzie – stan gospodarki. Również trzeba zwrócić uwagę na uwarunkowania gospodarcze takie jak inflacja, zerwanie łańcuchów dostaw, ograniczone zasoby energetyczne. Wyzwaniem nas wszystkich jest dbanie o zdrowie społeczeństwa i racjonalne gospodarowanie środkami publicznymi. Potrzebujemy merytorycznej dyskusji na ten temat – zaznaczył prof. SGH dr hab. Piotr Wachowiak – Rektor Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie.
Gospodarka żywnościowa i Europejski Zielony Ład
Od samego początku jednym z filarów ruchu ekonomii wartości jest koncepcja FIRMY-IDEI, a jednym z celów – współpraca z biznesem i promocja dobrych praktyk w tej dziedzinie. Potrzeba zaangażowanych społecznie firm, które wytyczają szlaki odpowiedzialnych działań i uczą właściwych postaw. Przykład Banku BNP Paribas pokazuje, że w Open Eyes Economy wynikiem synergii z biznesem mogą być publikacje, które są przydatnym źródłem wiedzy dla praktyków poszukujących aktualnych analiz, ekspertów pragnących poszerzyć swoją wiedzę jak i wszystkich zainteresowanych problematyką poruszaną przez Open Eyes Economy. Już w zeszłym roku Fundacja GAP wraz z Bankiem BNP Paribas wzięła pod lupę temat produkcji żywności wydając publikację Strategia „Od pola do stołu” w sektorze przetwórstwa spożywczego, zawierające kompleksowe objaśnienie założeń oraz celów zmian wdrażanych w sektorze rolno-spożywczym w ramach Europejskiego Zielonego Ładu, ujęte w szerokim kontekście realiów polskiego przemysłu spożywczego. Przygotowanie się do transformacji ekologicznej jest jednym z kluczowych wyzwań polskiej gospodarki i przedsiębiorstw. Produkcja i konsumpcja żywności stanowi około 1/3 emisji gazów cieplarnianych związanych z działalnością człowieka, z czego największym obciążeniem (aż 60%) jest produkcja zwierzęca. Sektor spożywczy to drugi największy sektor eksportowy polskiej gospodarki. – Europejski Zielony Ład dzieje na naszych oczach, może jeszcze tak nie rezonuje w Polsce, jak w krajach Europy Zachodniej. My traktujemy to jako szansę dla naszej gospodarki, dla naszych przedsiębiorstw, do przesunięcia się w łańcuchach wartości, poprawienia naszej pozycji konkurencyjnej – podkreślił Michał Siwek – Dyrektor, Departament Międzynarodowy Food&Agri Hub, Bank BNP Paribas. – Ryzykiem związanym z tą transformacją jest to, że my ją w jakiś sposób negujemy, wątpimy w nią, prześpimy niewykorzystanie tej szansy na poprawę efektywności polskiej gospodarki – dodał Siwek. W tym roku ukażą się kolejne publikacje dotyczące strategii “Od pola do stołu” – będą to analizy w obszarach: energia, woda, handel zagraniczny, badania, rozwój, marnowanie żywności i konsument, zawierające rekomendacje dla przedsiębiorstw i gospodarki.
W planach jest też materiał o inwestycjach. Jak wynika z badań New Climate Institute, który przeanalizował wszystkie deklaracje klimatyczno-emisyjne największych przedsiębiorstw: – Po kalkulacji tych deklaracji okazało się, że do 2050 roku w Europie zredukujemy emisje o 40%, a nie zejdziemy do zera. To pokazuje jak bardzo sektor przedsiębiorstw cały czas potrzebuje zrozumienia i wsparcia tego procesu inwestycyjnego – zauważył Siwek. – Równocześnie widzimy, że firmy nie czekają na regulacje, tylko same przygotowują się inwestycyjnie do tej transformacji, wyprzedzając regulatora – podsumował.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.
Ściśle niezbędne ciasteczka
Niezbędne ciasteczka powinny być zawsze włączone, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje dotyczące ustawień ciasteczek.
Jeśli wyłączysz to ciasteczko, nie będziemy mogli zapisać twoich preferencji. Oznacza to, że za każdym razem, gdy odwiedzasz tę stronę, musisz ponownie włączyć lub wyłączyć ciasteczka.