Multimedia

prof. Jerzy Hausner: "Gospodarka wodna w mieście to nie tylko zamknięty system wodno-kanalizacyjny"

Gospodarka wodna w mieście to nie tylko zagadnienia związane z dostawą wody i jej oczyszczaniem. Uczestnicy Kongresu Miasto – Woda – Jakość Życia zastanawiają się m.in. w jaki sposób wykorzystać zasoby wodne, by stymulować rozwój miast. – To nie jest tylko myślenie o zamkniętym systemie wodno-kanalizacyjny. To jest popatrzenie na całość jakości życia mieszkańców przez ten bardzo ważny zasób – komentuje prof. Jerzy Hausner, przewodniczący rady programowej Kongresu.

Wiarygodność ekonomiczna państwa EKF 2021

Nie da się mówić o wiarygodności ekonomicznej państwa w oderwaniu od konkretnych podmiotów gospodarczych. To one podejmują określone decyzje, bezpośrednio lub pośrednio oceniając wiarygodność ekonomiczną państwa, kalkulując związane z tym ryzyko (gospodarcze, polityczne, regulacyjne czy administracyjne).

W trakcie sesji „Wiarygodność ekonomiczna państwa”, która odbyła się 14 września 2021 roku podczas Europejskiego Kongresu Finansowego przedstawione zostały wyniki badań zespołu opracowującego Indeks wiarygodności ekonomicznej państwa, którym kieruje prof. dr hab. Jerzy Hausner.

Podsumowanie OEES 5

Za nami łącznie trzy dni piątej edycji Open Eyes Economy Summit – Międzynarodowego Kongresu Ekonomii Wartości. Rok wytężonej pracy, działania
w nietypowych i nieprzewidywalnych warunkach, ogrom wsparcia i pomocy, które napływały zewsząd – ten rok zaowocował czymś, co przekroczyło nasze najśmielsze oczekiwania – OEES został największym wydarzeniem zdalnym w kraju. Wzięło w nim udział aż 3000 osób, w tym 160 prelegentów. I to z 27 krajów! Nadal myślimy o tych liczbach z wypiekami na twarzy.
W podsumowaniach przewijają się różne informacje i refleksje, a my zastanawiamy się – czego uczy nas piąta edycja OEES?

Przystanek IDEA: pandemia czy panika?

Wiadomości o koronawirusie (SARS-CoV-2) docierają ze wszystkich zakątków świata. Jedni wpadają w panikę, drudzy kpią. Niepewność, dezinformacja i szybkość, z jaką rozpowszechniamy fakty, sprawiają, że coraz trudniej o zdrowy rozsądek. Powstaje coraz więcej pytań o to, czy światu grozi kryzys, czy niepewność na rynkach jest uzasadniona, jak długo potrwa spowolnienie wzrostu PKB? Każdy z nas zastanawia się również, jak zminimalizować ryzyko choroby, czy maseczki nas ochronią, czy powinniśmy robić zapasy.

Przestrzeń wiedzy

To nigdy nie była utopia: Świat po pandemii

Ekonomia wartości okiem Profesora Jerzego Hausnera po raz ostatni! Zapraszamy do wysłuchania kolejnego wykładu z cyklu „To nigdy nie była utopia”, w którym gościnny udział weźmie Edwin Bendyk – współtwórca Ośrodka Badań nad Przyszłością w Collegium Civitas, publicysta, dziennikarz, autor bloga Antymatrix. Jest zastępcą redaktora naczelnego kwartalnika naukowego „Kultura i rozwój”, a także autorem wielu książek oraz współorganizatorem Kongresu Kultury 2016.

Gość: Edwin Bendyk

To nigdy nie była utopia: Między subiektywizmem i obiektywizmem wartości

Czy wartości są składnikiem kulturowego dziedzictwa? Czy należy je rozważać w kontekście równowagi, a może rozwoju? Czy prawdą jest, że konflikt wartości jest nieuchronny a podejmując jakiekolwiek działania tylko go odwlekamy w czasie?

Goście: prof. dr hab. Tadeusz Gadacz oraz prof. UEK dr hab. Piotr Augustyniak

To nigdy nie była utopia: Uniwersytet-Idea

Jak wyglądać powinno nowoczesne kształcenie akademickie? Jaka przyszłość czego uczelnie wyższe, jeśli studenci i wykładowcy akademiccy nie będą na nich traktowani z należytym szacunkiem?

Gość: prof. dr hab. Jerzy Wilkin

To nigdy nie była utopia: Kultura jako ścieżka wyjścia z kryzysu

Jaką rolę w wychodzeniu z kryzysu odgrywa kultura? Na czym polega wyzwalanie kulturowej energii?

Goście: Maria Potocka, Michał Rusinek, Robert Piaskowski