Podsumowanie OEES 5

Za nami łącznie trzy dni piątej edycji Open Eyes Economy Summit – Międzynarodowego Kongresu Ekonomii Wartości. Rok wytężonej pracy, działania
w nietypowych i nieprzewidywalnych warunkach, ogrom wsparcia i pomocy, które napływały zewsząd – ten rok zaowocował czymś, co przekroczyło nasze najśmielsze oczekiwania – OEES został największym wydarzeniem zdalnym w kraju. Wzięło w nim udział aż 3000 osób, w tym 160 prelegentów. I to z 27 krajów! Nadal myślimy o tych liczbach z wypiekami na twarzy.
W podsumowaniach przewijają się różne informacje i refleksje, a my zastanawiamy się – czego uczy nas piąta edycja OEES?

Przystanek IDEA: pandemia czy panika?

Wiadomości o koronawirusie (SARS-CoV-2) docierają ze wszystkich zakątków świata. Jedni wpadają w panikę, drudzy kpią. Niepewność, dezinformacja i szybkość, z jaką rozpowszechniamy fakty, sprawiają, że coraz trudniej o zdrowy rozsądek. Powstaje coraz więcej pytań o to, czy światu grozi kryzys, czy niepewność na rynkach jest uzasadniona, jak długo potrwa spowolnienie wzrostu PKB? Każdy z nas zastanawia się również, jak zminimalizować ryzyko choroby, czy maseczki nas ochronią, czy powinniśmy robić zapasy.

Przystanek IDEA: Recepta dla gospodarki

Polscy przedsiębiorcy stają przed ogromnym wyzwaniem.Nieuchronnie zbliża się kryzys związany z pandemią koronawirusa (SARS-CoV-2). Jakie powinny być obecnie priorytety polityki gospodarczej? Jak zapobiec załamaniu się eksportu? Jakie sektory gospodarki są obecnie szczególnie zagrożone? Czy może nam pomóc Unia Europejska?

Sesja: Wartości i rozwój człowieka na OEES 4

Sesja: Wartości i rozwój człowieka na Open Eyes Economy Summit 4

Moderator: prof. dr hab. Jerzy Hausner – Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, Przewodniczący Rady Programowej OEES

Goście: abp Grzegorz Ryś – Metropolita Łódzki oraz kard. Peter K.A. Turkson – Prefekt Dykasterii ds. Integralnego Rozwoju Człowieka, Kuria Rzymska

Przestrzeń wiedzy

To nigdy nie była utopia: Świat po pandemii

Ekonomia wartości okiem Profesora Jerzego Hausnera po raz ostatni! Zapraszamy do wysłuchania kolejnego wykładu z cyklu „To nigdy nie była utopia”, w którym gościnny udział weźmie Edwin Bendyk – współtwórca Ośrodka Badań nad Przyszłością w Collegium Civitas, publicysta, dziennikarz, autor bloga Antymatrix. Jest zastępcą redaktora naczelnego kwartalnika naukowego „Kultura i rozwój”, a także autorem wielu książek oraz współorganizatorem Kongresu Kultury 2016.

Gość: Edwin Bendyk

To nigdy nie była utopia: Między subiektywizmem i obiektywizmem wartości

Czy wartości są składnikiem kulturowego dziedzictwa? Czy należy je rozważać w kontekście równowagi, a może rozwoju? Czy prawdą jest, że konflikt wartości jest nieuchronny a podejmując jakiekolwiek działania tylko go odwlekamy w czasie?

Goście: prof. dr hab. Tadeusz Gadacz oraz prof. UEK dr hab. Piotr Augustyniak

To nigdy nie była utopia: Uniwersytet-Idea

Jak wyglądać powinno nowoczesne kształcenie akademickie? Jaka przyszłość czego uczelnie wyższe, jeśli studenci i wykładowcy akademiccy nie będą na nich traktowani z należytym szacunkiem?

Gość: prof. dr hab. Jerzy Wilkin

To nigdy nie była utopia: Kultura jako ścieżka wyjścia z kryzysu

Jaką rolę w wychodzeniu z kryzysu odgrywa kultura? Na czym polega wyzwalanie kulturowej energii?

Goście: Maria Potocka, Michał Rusinek, Robert Piaskowski